Coen Vermeltfoort sprint naar zege in Ster

| 23-02-2019

Coen Vermeltfoort heeft zaterdag de 59ste editie van de Craft Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De 30-jarige renner van Alecto Cycling Team was op de Ceintuurbaan in Zwolle de sterkste in de massasprint. De ex-prof klopte het HSK Trias-duo Raymond Kreder en André Looij. De Zwollenaren Martijn Knol (De Kannibaal) en Heini Koornberg (Hanzerenners) finishten keurig in het peloton.

Op het zonnige Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle werden om 12.00 uur 173 renners, verdeeld over 22 ploegen, door burgemeester Henk Jan Meijer weggeschoten voor een ronde van 180 kilometer. De openingsfase van de 59ste Ster van Zwolle werd gekenmerkt door de nodige schermutselingen. Een aantal kleine valpartijen, materiaalpech en kansloze demarrages kleurden de eerste koerskilometers. Totdat Melvin van Zijl (Vlasman CT) en Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx CT) een serieuze aanval plaatsten.

Bij Heino kreeg het duo Van Zijl/Bosman gezelschap van een tiental andere coureurs: Mitch Groot (Alecto), Daan van Sintmaartensdijk (Alecto), Beau Duvigneau (Vlasman), Dennis van der Horst (Metec-TKH), Lars Loohuis (Monkey Town), Dorus de Rijk (NWV Groningen), Jasper Plender (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Bryan Bouwmans (De Jonge Renner), Jelle Nieuwpoort (Groot Amsterdam) en de Belg Sander de Pestel (Lotto Soudal U23). Aangezien Dennis van der Horst als eerste de streep bovenop de Lemelerberg wist te passeren, kreeg hij na afloop van de wedstrijd de bolletjestrui van de Topcompetitie om de schouders gehangen.

Al snel had de kopgroep van twaalf renners een voorsprong van ruim twee minuten op het peloton. Ondanks een tegenstribbelend achttal, dat de sprong naar voren graag wilde maken, bleef het peloton afwachtend rondrijden. Bij de eerste finishpassage in Zwolle was de voorsprong van de koplopers opgelopen tot een kleine vier minuten. Nadat het peloton voor een gesloten overweg moest wachten, was het zelfs even meer dan vier minuten. Aanleiding voor het peloton om gas te geven en het verschil terug te brengen naar zo’n drie minuten.

In de dijkenzone kreeg het koersverloop een onverwachte wending. Zutphenaar Beau Duvigneau (Vlasman) koos bij het binnenrijden van Kampen voor de aanval. De rest twijfelde en zag, mede door het goede storingswerk van Vlasman-ploegmaat Melvin van Zijl, de 23-jarige Duvigneau steeds verder weg rijden. Een vertwijfeld achtergebleven vluchtgroep kon geen vuist maken tegen de ontketende Duvigneau. Ook de renners in het peloton leken uitgespeeld te zijn. In de richting van Kampen was het peloton nog in groepen en groepjes uiteengescheurd, maar na Kampen kwam alles weer samen en leek het tempo er uit.

Pas in de laatste kilometers sloeg de vlam weer in de pan en denderde het peloton met hoge snelheid naar de finishplaats in Zwolle. Duvigneau viel in de straten van Zwolle volledig stil en zag op ruim een kilometer van de streep Timo de Jong (VolkerWessels-Merckx) voorbij komen. Op 500 meter van de streep werd de Zeeuw op zijn beurt overspoeld door het sprintende peloton. Voormalig Roompot-renner Coen Vermeltfoort toonde vervolgens zijn klasse door de massasprint met duidelijk verschil te winnen.

Door zijn overwinning in de Ster van Zwolle is Coen Vermeltfoort (Alecto) ook meteen de eerste leider in het klassement van de Topcompetitie. Nummer twee Raymond Kreder (HSK Trias) kreeg op de Ceintuurbaan de jongerentrui omgehangen. De prijs van de strijdlust werd toegekend aan Beau Duvigneau (Vlasman).

Deel deze pagina: