David Dekker wint zware Ster van Zwolle

| 29-02-2020

David Dekker heeft zaterdagmiddag de zestigste editie van de Craft Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van SEG Racing Academy bleek in de zware openingsklassieker, met veel wind en in het laatste uur ook flinke regenbuien, de sterkste. Olav Kooij (Jumbo-Visma DT) werd tweede. En Coen Vermeltfoort (VolkerWessels-Merckx CT), de winnaar van 2019, finishte als nummer drie.

Op het zonnige Grote Kerkplein in het centrum van Zwolle werden om 12.00 uur 170 renners, verdeeld over 25 ploegen, door voormalig wereldkampioen Hennie Kuiper weggeschoten voor een uitputtingsslag van bijna 180 kilometer. Meteen na het startschot werd de neutralisatie vooral gekenmerkt door nervositeit, waardoor een aantal kleine valpartijtjes - zonder grote gevolgen - de officiële start vertraagden. Toen de vlag eenmaal viel, was het de Belg Joren Segers (Hubo-Titan Cargo) die de eerste serieuze aanval plaatste. Hij pakte al snel een minuut voorsprong en wist ook als eerste de streep bovenop de Lemelerberg te passeren.

De Zeeuw Mick van Dijke (Jumbo-Visma DT) en Drontenaar Jasper Schouten (Allinq-Krush-De IJsselstreek) kwamen respectievelijk als tweede en derde aan op de top van de Lemelerberg. Kort na dat klimgeweld besloot de Belgische koploper Joren Segers een einde te maken aan zijn eigen solo van driekwartier. Hij staakte zijn aanval en liet zich terugzakken in het grote peloton, waar het vervolgens wachten was op een nieuwe aanval. En die aanval kwam er al snel. De Sloveen Žiga Jerman (Groupama-FDJ DT) probeerde met een demarrage de waaiervorming voor te zijn en sloeg meteen een gaatje van twintig seconden.

De wind speelde ondertussen een grote rol en dat was voor veel renners het signaal om het tempo op te schroeven. Het peloton scheurde hierdoor in een groot aantal waaiers uiteen. Met nog zo’n 130 kilometer te gaan was er duidelijk sprake van ‘koers’. De eerste waaier bestond uit 23 renners, waaronder de Sloveense aanvaller Žiga Jerman.

De andere 22 renners in de eerste groep waren: Jason van Dalen (Metec-TKH CT), Marco Doets, Adriaan Janssen, Wim Kleiman en André Luijk (ABLOC CT), Gert-Jan Bosman, Tijmen Eising, Peter Schulting, Justin Timmermans en titelverdediger Coen Vermeltfoort (VolkerWessels-Merckx CT), Olav Kooij, Rick Pluimers en Mick van Dijke (Jumbo-Visma DT), Ruben Buitendijk (Wielerteam Reggeborgh), Marien Bogerd (Allinq-Krush-De IJsselstreek), Casper van Uden (Team Sunweb DT), de Britten Lewis Askey en Jake Stewart en Lars van den Berg (Groupama-FDJ DT) en David Dekker, de Belg Jordi Meeus en Maikel Zijlaard (SEG Racing Academy).

Terwijl de eerste regendruppels uit de lucht vielen en de wind verder aantrok (windkracht acht), kwamen - na ruim twee uur koers - bij Ommen de eerste waaiers samen, waarna de strijd opnieuw kon beginnen. Op de smalle dijken richting Genemuiden wist een tiental renners zich los te maken, te weten: Marco Doets en Ivar Slik (ABLOC CT), Hartthijs de Vries (Vlasman CT), Tijmen Eising, Justin Timmermans en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels-Merckx CT), Olav Kooij en Mick van Dijke (Jumbo-Visma DT), Lars van den Berg (Groupama-FDL DT) en David Dekker (SEG Racing Academy).

Metec-TKH had de slag gemist en moest in de tegenaanval. De ploeg van Tim Marsman (Hattem) en Jelle Bootsveld (Heino) leidde een groep van twintig renners, die ruim een minuut achter de kopgroep reed. Voor zowel Marsman als Bootsveld was er in deze fase echter geen hoofdrol weggelegd, terwijl in de kopgroep vooral het drietal van VolkerWessels-Merckx voor vuurwerk zorgde. Door de speldenprikjes van Eising, Timmermans en Vermeltfoort kwam de samenwerking in de kopgroep moeizaam op gang, waardoor de achtervolgers steeds dichterbij wisten te komen.

In de straten van Kampen sprong Coen Vermeltfoort opnieuw weg. David Dekker, de zoon van voormalig profwielrenner Erik Dekker, sloot als eerste aan. En onder leiding van de sterk rijdende Lars van den Berg sloten ook Olav Kooij en Justin Timmermans aan. Met nog vijf kilometer te gaan leken deze vijf mannen om de zege te gaan strijden, maar ondertussen werd ook in de achtervolgende groep nog volop gekoerst.

Jesper Asselman (Metec-TKH CT) waagde de sprong naar voren. Met nog 1,7 kilometer te gaan sloot hij aan, samen met zijn ploeggenoot Dylan Bouwmans, Adriaan Janssen (ABLOC CT), Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx CT) en de Belg Jordi Meeus (SEG Racing Academy). Vrijwel meteen nadat de kopgroep was vergroot, viel Van den Berg wederom aan. Zonder succes, want er werd uiteindelijk gesprint door een kleine groep. Daarin was Dekker, de Nederlands kampioen bij de beloften, met overtuiging de sterkste. De 18-jarige Kooij werd verdienstelijk tweede. En de moegestreden Vermeltfoort moest genoegen nemen met een derde plek, plus de titel ‘strijdlustigste renner van de zestigste Craft Ster van Zwolle’.

Deel deze pagina: