Jelle Bootsveld: ‘Ster blijft altijd bijzonder’

| 26-02-2020

“We fietsen praktisch langs mijn huis, dus de Ster van Zwolle blijft voor mij altijd bijzonder.” De 20-jarige Jelle Bootsveld uit Heino staat aan de vooravond van zijn derde Craft Ster van Zwolle en de voormalig Hanzerenner hoopt stiekem op een plek in de top tien. “Het wordt zaterdag ongetwijfeld een slijtageslag.”

Hoe gaat de koers precies verlopen? Die vraag stelt Jelle Bootsveld zichzelf al geruime tijd en de komende dagen misschien wel meerdere malen per dag. Voor de renner van Metec-TKH Continental Cyclingteam staat deze week volledig in het teken van de zestigste editie van de Craft Ster van Zwolle. “Het hele jaar door denk ik aan de Ster, maar nu wordt langzaam duidelijk met welke weersomstandigheden we te maken krijgen. We moeten het afwachten. Het lijkt hard te gaan waaien. Dat zou natuurlijk mooi zijn. Maar ook de windrichting is belangrijk. Zwaar wordt het in ieder geval”, weet de Heinoër.

Voor Bootsveld verloopt de voorbereiding op zijn tweede seizoen in het shirt van Metec niet optimaal, want bij een val breekt hij zijn middenhandsbeentje. Klagen doet hij er echter niet over. Hij benadrukt liever de positieve aspecten. Zo is hij bijvoorbeeld positief over zijn explosiviteit. “Ik heb echt het gevoel dat ik een steeds betere sprinter wordt. Ik heb mij er meer in verdiept en die tijdsinvestering lijkt zich uit te betalen. Zeker gezien de hogere waardes die ik tijdens trainingen haal”, vertelt Bootsveld, die tegelijkertijd realistisch blijft. “Een topsprinter zal ik nooit worden, maar als je in een kopgroepje zit is het wel prettig dat je ook goed kan aankomen.”

Met behulp van zwaardere gewichten werkt Jelle Bootsveld in de sportschool aan zijn explosiviteit. Daarnaast zitten er in zijn trainingen meer sprintblokjes dan voorheen. Bootsveld maakt zijn trainingsrondjes in de regio vaak met zijn ploeggenoten Dennis van der Horst (Hasselt) en Tim Marsman (Hattem), die zaterdag eveneens aan de start verschijnen op het Grote Kerkplein. “In de jeugd heb ik meerdere jaren samen met Tim bij de Hanzerenners gezeten. We kennen elkaar al heel lang. In 2018 heb ik een jaartje in het tenue van VolkerWessels gefietst. En vorig jaar zijn Tim en ik weer herenigd bij Metec, waar wij tegelijk zijn begonnen”, zegt Jelle Bootsveld.

Voor de 20-jarige Heinoër wordt de zestigste editie van de Craft Ster van Zwolle alweer zijn derde Ster. “In 2018 deed ik voor de eerste keer mee. Ik was echt superzenuwachtig, vooral in de week voorafgaand aan de wedstrijd. En het was ook nog eens ijskoud, dus extra zwaar. Ik vloog er echter onbevangen in. Zelfs toen het op de kant ging, kon ik gewoon mee. Maar op een gegeven moment brak het allemaal opnieuw en moest ik passen.” Bootsveld finisht in zijn debuutjaar op een verdienstelijke 48ste plek. “Dat was prima en tot tevredenheid van de ploegleiding.”

Een jaar later zijn de persoonlijke verwachtingen van Bootsveld hooggespannen. In zijn eerste Ster van Zwolle als Metec-renner doet hij er alles aan om deel uit te maken van de kopgroep. “Het was mij bijna gelukt. Ik had gewoon net niet genoeg power in de poten. En het restant van de koers heb ik volledig in dienst van de ploeg gereden, voor sprinter Arvid de Kleijn.” De Kleijn spurt uiteindelijk naar plek vier en Bootsveld finisht in het peloton als nummer 125. “Arvid heeft inmiddels de overstap gemaakt naar een Deense profploeg, dus dat maakt het voor ons lastiger om dit jaar de Ster te winnen. Maar er zijn nog voldoende andere manieren om te winnen. Het is niet onmogelijk en wij gaan er zeker vol voor rijden.”

Volgens Jelle Bootsveld is Jesper Asselman zonder twijfel de sterkste troef van Metec-TKH Continental Cyclingteam in de Craf Ster van Zwolle 2020. “Hij is een voormalig prof en weet hoe je een finale moet rijden. Daarnaast is ook Rick Ottema ijzersterk in waaierkoersen. Hij won al eens een loodzware editie van de Ronde van Groningen. En persoonlijk vind ik Stef Krul heel sterk. Hij wint de koers wellicht niet, maar kan wel voor een verrassing zorgen”, aldus Bootsveld, die weet dat er zaterdag weer veel bekenden voor hem langs de kant van de weg staan. “Dat is altijd leuk. Met name de eerste lus van het parcours ken ik supergoed, want daar train ik vaak. En we rijden door Heino, praktisch langs mijn huis. Altijd bijzonder.”

Deel deze pagina: