Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’

| 24-12-2018

Magistraal, ongekend, grandioos en ga zo maar door! Het jaar 2018 van wielrenster Kirsten Wild is bijna met geen pen te beschrijven. De Zwolse wint op de baan drie wereldtitels, twee Europese titels en vier wereldbekerwedstrijden. Op de wegfiets boekt Wild onder meer een etappezege in de Giro Rosa en zij zegeviert in de Prudential RideLonden. En dan te bedenken dat het jaar nog niet voorbij is. ‘She’s still counting!’

“Als ik terugkijk op 2018, dan kan ik heel trots zijn. Dit is mijn beste jaar ooit”, reageert Kirsten Wild kort maar krachtig. De inmiddels 36-jarige Zwolse houdt er niet van om hoog van de toren te blazen. Wild blijft altijd bescheiden en die bescheidenheid siert haar. Het maakt de wielrenster geliefd in het vrouwenpeloton. “Ik zit al heel lang dicht tegen de absolute top aan. Sinds mijn bronzen plak op het WK baanwielrennen in 2011 ben ik eigenlijk elk jaar sterker geworden en dit jaar lijkt alles op zijn plek te vallen”, vertelt Wild, die al vroeg in het jaar piekt op het WK in Omnisport Apeldoorn, een heuse thuiswedstrijd.

“Mijn motivatie voor dat WK was niet groter dan voor andere wereldkampioenschappen. Ik had er wel heel hard voor getraind. Ik ben met de sprinters mee op trainingskamp naar Portugal geweest en ik heb daar onder meer geëxperimenteerd met mijn trapfrequentie. Daarnaast heb ik veel aan krachttraining gedaan en is mijn voedingspatroon iets gewijzigd.” Kirsten Wild zegt het tussen neus en lippen door, maar het resulteert op het WK in maar liefst drie gouden plakken. Het feest begint met een ongekende solo van vijf ronden op het onderdeel scratch. Op het omnium is de Zwolse vervolgens oppermachtig. En op de slotdag van het WK is Wild een klasse apart in de puntenkoers.

Drie regenboogtruien
Kirsten Wild krijgt in slechts vijf dagen tijd drie regenboogtruien om haar schouders en wint tussendoor ook nog eens WK-zilver. Maar welke prijs is de mooiste? “Dat vind ik moeilijk te zeggen. Het goud op de scratch zorgde voor enorme ontlading, omdat ik die heel graag wilde winnen. Bovendien won ik met een lange solo, een voor mij ongebruikelijke wijze. Het onderdeel omnium is enigszins veranderd en gelukkig in mijn voordeel, dus ik had op voorhand wel het gevoel dat ik wereldkampioen kon worden. Op de koppelkoers won ik samen met Amy Pieters zilver. Dat was een aardige verrassing. En van de puntenkoers heb ik ook heel erg genoten. Ik was volgens mij al tien ronden voor het einde zeker van de wereldtitel, waardoor ik op mijn gemak kon genieten van de entourage in Apeldoorn. Dat was echt heel cool.”

Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’

De mensen om Kirsten Wild heen vieren tijdens het WK elk succes van de Zwolse. Zelf houdt ze echter het hoofd koel en haar focus. “De champagnefles kwam meerdere keren voorbij, maar ik hield het steeds bij een kopje thee”, vertelt Wild. “Die dagen zijn ook echt als in een roes aan mij voorbijgegaan. Ik weet nog dat ik na afloop van het WK tegen mijn vriend Bas zei, dat ik van plan was om de hele maandag te gaan slapen. Maar ik heb helemaal geen bed gezien. Iedereen wilde aandacht schenken aan mijn prestaties, waardoor ik voor meerdere televisieprogramma’s werd uitgenodigd. Ik zat onder meer bij RTL Late Night, Ziggo Sport en de NOS.”

Het blijft in die periode niet bij optredens in verschillende landelijke televisieprogramma’s, want op de woensdag na het WK staat de topwielrenster opnieuw in de spotlights. “Die dag maakte ik ’s ochtends nog een trainingsrondje met Anna van der Breggen en Geerike Schreurs. Toen had ik al het gevoel dat er iets stond te gebeuren. Zij wisten duidelijk meer…”, lacht Kirsten Wild, die later op de dag in het gemeentehuis uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer de erepenning van de gemeente Zwolle krijgt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen met grote verdiensten voor de Overijsselse hoofdstad. “Heel bijzonder. Dat besefte ik later thuis pas echt”, zegt de geboren Almelose. “Natuurlijk blijf ik een Tukker, want ik ben nou eenmaal in Twente geboren. Maar ik woon nu al zo lang in Zwolle. Ik voel mij ook echt Zwols.”

Na het WK baanwielrennen maakt Kirsten Wild de switch naar de weg en ook in die discipline grossiert zij in prijzen. Meest aansprekend is haar zege in de tweede etappe van de Giro Rosa. “Daar waren alle toppers bij elkaar, dus dat is wel een hele mooie”, weet de 36-jarige Zwolse, die in augustus opnieuw schittert op de baan. In Glasgow pakt zij twee gouden EK-medailles (scratch en omnium). “Ik weet niet of de regenboogtrui mij vleugels geeft, want je moet altijd zelf blijven trappen. De trui zorgt wel voor extra druk”, stelt Wild, die blijkbaar goed om kan gaan met die druk. Op het onderdeel omnium is zij na het WK onverslaanbaar.

Olympische Spelen 2020
Door haar uitmuntende prestaties in 2018 is er één vraag die steeds vaker de revue passeert. Ga je door tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020? “Die vraag wordt mij inderdaad vaak gesteld. En ik denk dat ik mijn besluit inmiddels wel heb genomen. Aangezien het een heel lastig traject is tot de Spelen, heb ik het beslismoment voor mijzelf lang vooruitgeschoven. Het zorgt immers ook voor een soort van extra druk, maar ik kan nu wel zeggen dat ik er volle bak voor ga”, stelt Kirsten Wild, die eigenlijk sinds het EK in Glasgow al in het Olympische traject zit. “Sindsdien zijn er inderdaad punten te verdienen voor de Spelen, dus als ik iets wil dan moet mijn programma daar wel op zijn afgestemd.”

In haar route naar Tokio maakt Kirsten Wild aan het einde van dit jaar eerst nog een gedwongen overstap. “Omdat Wiggle High5 ermee ophoudt, rijd ik met ingang van 2019 twee seizoenen voor WNT-Rotor. Dat is een ploeg die nu drie jaar bestaat, maar waar bijvoorbeeld ook toprenster Lisa Brennauer voor gaat rijden. Verder zitten er vooral veel jonge talentvolle rensters”, vertelt de Zwolse, die bewust kiest voor een relatief kleine ploeg. “Hierdoor kan ik mijn eigen ambities blijven nastreven, want het baanwielrennen staat voor mij echt op één.”

Het baanwielrennen gaat Wild duidelijk aan het hart. Een mooi voorbeeld daarvan is haar deelname aan het NK, dat van 27 tot en met 30 december nog op het programma staat in Omnisport Apeldoorn. “Ik vind dat ik daar altijd aan de start hoor te staan”, zegt Wild, die weet dat zij daarmee bijdraagt aan het op de kaart zetten van de sport in eigen land. “Natuurlijk krijg je op het NK ander soort wedstrijden. Vaak zelfs gekke wedstrijden, doordat er veel jonge meiden meedoen. Het niveauverschil is in vergelijking met internationale wedstrijden ook groot, maar het hoort er gewoon bij.”

Op het NK, in de laatste week van 2018, komt Kirsten Wild in actie op de scratch, de puntenkoers en samen met Amy Pieters rijdt zij in Apeldoorn de koppelkoers. Verplichte nummers voor de koningin van het baanwielrennen, die tot slot heldere wensen heeft voor 2019. “Ik hoop dat ik blessurevrij blijf en door kan gaan zoals ik nu doe. Uiteraard ga ik op het WK baanwielrennen in Polen er alles aan doen om mijn regenboogtruien te verdedigen. Al wil ik daar met het oog op de Spelen ook nog wel iets uitproberen.”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol
- Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar
- Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’
- Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet
- Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

Deel deze pagina: