Tietema klaar voor Challenge: ‘Beste uitdaging’

| 28-03-2019

De posts op Instagram vliegen je om de oren. Om over de filmpjes op YouTube nog maar te zwijgen. Een dolenthousiaste Bas Tietema begint aanstaande zondag om 10.00 uur aan de zogeheten Als1team Challenge, waarmee hij zeven dagen lang geld bij elkaar gaat fietsen voor het Fonds Gehandicaptensport. En dat mag iedereen weten.

Tietema klaar voor Challenge: ‘Beste uitdaging’

Tietema was een paar jaar geleden hard op weg om profwielrenner te worden. Hij reed voor de opleidingsploeg van BMC, daarna nog voor een aantal continentale ploegen, maar afgelopen zomer zei hij dat circuit vaarwel. Inmiddels rijdt de Zwollenaar voor De IJsselstreek en dat combineert hij onder andere met een rol als ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport. “Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te sporten. Dat heb ik zelf gezien bij mijn zusje Iris, die het syndroom van down heeft. Door haar ben ik ook betrokken geraakt bij dit goede doel”, vertelt Tietema.

Vanuit zijn rol als ambassadeur kwam Tietema op het idee om al fietsend iets te betekenen voor het fonds. Uiteindelijk rolde er een ambitieus plan uit: geld ophalen door middel van een fietstocht van 1.500 kilometer, die in zeven dagen langs de voetbalstadions van alle eredivisieclubs voert. Tietema is al even druk met de voorbereidingen en dat leverde hem nog meer energie op. “Het is zo gaaf om te zien wat er allemaal loskomt. Ik mocht een promo opnemen in de Johan Cruijff Arena, er zijn al heel veel mensen die stukken meefietsen en alle overnachtingen in hotels zijn gedekt. Dat geeft allemaal zoveel energie. Echt mooi”, stelt de Zwolse wielrenner.

Hij reed als fanatiek wielrenner grote afstanden, maar een meerdaagse als deze is nieuw. “Dat heb ik nog nooit gedaan, dus het is een beste uitdaging”, stelt Tietema. “Vooral de laatste etappes zullen wel pittig worden en daarbij heb je nog te maken met externe factoren. Een hele dag tegenwind is natuurlijk wel zwaar.” De eerste etappe loopt van Zwolle naar Groningen en op 1 april rond 17.30 uur komt Tietema opnieuw langs Zwolle. De etappe van die dag eindigt bij het stadion van PEC Zwolle, waar zijn stempelkaart wordt afgestempeld door Maarten van Dijk. Hij is bestuurslid van WRZV De Boog.

Uiteindelijk komt de tocht op 6 april ten einde, als Tietema finisht in de Johan Cruijff Arena. “Natuurlijk hoop ik een zo hoog mogelijk bedrag bij elkaar te fietsen, maar ik hoop vooral dat het voor iedereen mooie dagen worden. Het is een superlange voorbereiding geweest en ik heb er heel erg veel zin in. Van een simpel idee naar een supermooi evenement, het is hartstikke gaaf”, stelt Tietema, die in zusje Iris in ieder geval een fanatieke supporter heeft. Zij knipt bij de start op het Rodetorenplein het lint door en zal haar broer ongetwijfeld steunen tot en met de laatste meter.

Deel deze pagina: